Xiaomi Amazfit GTR okosóra teszt – A sportos szépség

2019.10.10

Xiaomi Amazfit GTR okosóra teszt – A sportos szépség

A Xiaomi (Huami) Amazfit GTR egy elegáns sportóra, amely remek társ sportolás közben, de öltönyt húzva is tökéletesen illik hozzád. A gyártó hosszú üzemidőt és prémium kivitelt ígér kedvező áron, nézzük, mi valósult meg ebből.

Linkek és árak:

Ingyenes vámmentes szállítás: Priority Line/EU Priority Line (DPD)

Egy óra, több változat

A Xiaomi alá tartozó Huami először ad ki egy órát két különböző méretben, amelyek nemcsak a színekben térnek el egymástól. A Huami Amazfit GTR 42 mm-es és 47 mm-es változatban kapható. A kisebb, hölgyeknek is szánt 42 mm-es verzió egy kissé vékonyabb, egész pontosan 42,6 x 42,6 x 9,2 milliméteres, és sokkal könnyebb, mindössze 25,5 gramm. A 47 mm-es változat valamivel vastagabb, mérete 47,2 x 47,2 x 10,75 milliméter, a rozsdamentes acél változat 48 gramm, az alumíniumötvözetből készült verzió pedig 36 grammot nyom a mérlegen. A titán házas kivitel egyelőre nem kapható.

A teszt főszereplője egy 47 milliméteres alumínium tokkal és barna bőr / TPU szíjjal felszerelt globális változat. Az óra egy fekete dobozban érkezett, rajta a főbb specifikációkkal. Kibontva egy másik vastagabb, fehér kartonból készült doboz rejti az órát, a mágneses töltőt és a használati útmutatót.

Külső, kijelző

A Huami (az Amazfit márka mögött álló vállalat) a világ egyik legnagyobb viselhető eszközöket gyártó vállalata. Ki ne ismerné a rendkívül sikeres Mi Band szériát vagy az Amazfit okoskarkötőket, órákat. Ezen túlmenően a Huami gyártja a különféle ruhákat és cipőket is a Xiaomi ökoszisztéma (Xiaomi Ecosystem Product) keretein belül.

A formatervezés és a kivitelezés szempontjából az Amazfit GTR sikeresen veszi fel a versenyt a drágább intelligens órákkal. A kör alakú számlapnak és a dupla koronának köszönhetően a klasszikus óra dizájn valósul meg. Az előlap mikrokristályos cirkónium kerámia anyagból készül, a tetején matt, a lejtős széleken fényes, ami az órának abszolút nemes megjelenést kölcsönöz. Az előlap a matt szürke alumínium tokon nyugszik, amelyhez a fekete műanyag hátlapot csavarozták. A ház alján található az optikai pulzusmérő, valamint a töltőállomás két érintkezési pontja.

A tok jobb oldalán két gomb található. A szolid piros festéssel kiemelt fő funkciógomb home és vissza gombként működik. Az alsó gomb programozható, 12 funkció közül választhatunk, így gyorsan ugorhatunk a sport módokra, az időjárásra, az értesítésekre az ébresztőre stb.

A gyorszárral rögzített, 22 milliméteres, szabványos, cserélhető óraszíj jól igazodik a csuklóhoz, szinte észre sem veszem, hogy egész nap rajtam van. A külső rész barna műbőrből, a belső része fekete TPU műanyagból készül. Sportolás közben is viselhető természetesen, úszáshoz azonban nem ajánlatos használni, erre a célra szerezzünk be egy szilikon szíjat. Az óra egyébként 5ATM minősítésű, vagyis nyugodtan zuhanyozhatunk, fürödhetünk, és még úszhatunk is benne, csak a mélyebb búvárkodást és természetesen a sós vizet kell kerülni.

A Xiaomi Amazfit GTR legfontosabb eleme minden bizonnyal az AMOLED kijelző. Az 1,39 hüvelykes, 454×454 pixel felbontású, 326 ppi-s képpontsűrűségű, Gorilla Glass 3 üveg által védett panel színvisszaadása nagyon jó. A kijelző fényereje fokozat nélkül beállítható egy vezérlővel, de van egy automatikus üzemmód is, amely hibátlanul működik. A maximális fényerő mellett az Amazfit GTR még közvetlen napfényben is könnyen olvasható. Az érintőpanel válaszsebessége szintén nagyon jó, valójában kritika nem érheti a kijelzőt. Van Always on Display funkció is, de még nem tökéletes és felesleges, valamint akkumulátor zabáló opció, így kerültem a használatát. Frissítés: a v1.3.4.14-es szoftverfrissítés után már egész jól néz ki és remekül működik a mindig aktív kijelző is!

Az Amazfit GTR működése

Csatlakozási szabványként az Amazfit GTR Bluetooth 5.0 BLE-t használ, ami több mint remek. A kapcsolat a telefon és az óra között tökéletesen működött. Első körben Android 9, majd Android 10 mobil operációs rendszert futtató telefonnal használtam a GTR-t. Az Amazfit alkalmazásban ki kell választani a GTR-t, majd a párosításhoz az óra kijelzőjén megjelenő QR-kódot kell beolvasni.

 

A gombokon kívül az órát az érintőképernyő megérintésével és elcsúsztatásával lehet működtetni. A kezdőképernyőt bal vagy jobb oldalán húzva az egyik képernyőn a napi lépésszámokat, a kilométereket és az elégetett kalóriákat, a másik képernyőn pedig az aktuális pulzusszámot láthatjuk.

Fentről lefelé húzva a csatlakozási állapot és az akkumulátor töltöttsége, valamint a dátum jelenik meg. A gyors beállítások is itt érhetőek el. Bekapcsolhatjuk a zseblámpát, a fényerőt állíthatjuk – de felesleges, mert az automata fényerő állítás tökéletes-, aktiválhatjuk a ne zavarj üzemmódot, az energiatakarékos módot, és képernyőzárat is bekapcsolhatjuk.

Lentről felfelé húzva a képernyőt az óra különböző funkcióit érhetjük el:

  • Status – információk a megtett lépésekről és az elégetett kalóriáról heti ütemterv szerint.

  • Heart Rate – az aktuális pulzusszám és annak változási grafikonjai.

  • Workout – itt a 12 rendelkezésre álló edzés mód választható ki.

  • Weather – megjeleníti az aktuális időjárási körülményeket, például hőmérsékletet, páratartalmat, szél, napkelte és napnyugta, valamint 7 napos rövid időjárási információkat.

  • Notifications – itt megtekintheti az összes beérkezett értesítés listáját.

  • Activities – itt megtalálhatja az edzések előzményeit és részletes adatokat, és szükség esetén törölheti azokat.

  • More – ez egy almenüt tartalmaz, ahol az iránytű, a barométer, a magasságmérő, az időzítő, a visszaszámlálás és mobil keresés érhető el.

  • Alarm- az ébresztő állítható be

  • Music – a telefonon lévő zenék léptetése, hangerő állítása.

  • Settings – az óra számlapját lehet megváltoztatni (2 beépített és 1 telepíthető az Amazfit alkalmazással). A kijelző háttérvilágítási idejét és az alsó gomb működését állíthatjuk be. Itt aktiválhatjuk a Mindig aktív kijelző funkciót is. Az utolsó pontban a gyári beállítások visszaállítása, újraindítás, illetve az óra kikapcsolása végezhető el.

  • Activities – itt az edzések előzményeit nézhetjük meg és szükség esetén törölhetjük azokat.

  • Event reminder – az Amazfit alkalmazásban 10 emlékeztetőt állíthatunk be, melyek a megadott időpontban értesítenek.

A menüpontok szabadon átvariálhatóak, vagy elrejthetőek. A bejövő hívásokat elutasíthatjuk vagy némíthatjuk, a hívó nevét is kijelzi természetesen a GTR. Az értesítések szövegében lévő ő és ű betűk, valamint az Emojik kérdőjellel vannak helyettesítve, ami egy kicsit zavaró. Számlapból az Amazfit alkalmazásban is bőséges a választék, de ha ez nem lenne elég, akkor itt a teszt írásának pillanatában 680 darab közül választhatunk.

Amazfit App és egyéb alternatívák

A hivatalos Amazfit alkalmazás elérhető az Android és iOS felhasználók számára is. Ez a jól ismert Mi Fit alkalmazás enyhén módosított változata, fekete-fehér és piros színsémával. Ennek megfelelően a kezdőlapon áttekintést kapunk a lépésszámról, az alvásról, a pulzusról és a sport tevékenységekről.

A profil fülön a hívások és az alkalmazások értesítéseit, az inaktivitás-figyelmeztetéseket, az SMS, valamint lépésszám értesítéseket kapcsolhatjuk be. Minden típusú értesítéshez saját vibrációs mintát készíthetünk. Itt állíthatjuk be a csukló felemelésével történő kijelző felébresztést, a pulzusmérést vagy az alvásfigyelést is. Az időjárás beállításai is ezen a fülön érhetőek el. Jó dolog, hogy minden beállítás szinkronizálva van a felhővel. A Mi Fit alkalmazással használtam előtte az Amazfit Bip órát, az Amazfit App letöltése után bejelentkeztem a Mi fiókba (Google vagy Facebook fiókkal is lehet) és minden tevékenységemet, beállításomat összeszinkronizálta. Magyarán ott folytattam az új órámmal, ahol abbahagytam a régivel.

Abban az esetben, ha még több funkcióra van szükségünk, a Notify & Fitness és a magyar fejlesztésű Mi Bandage rengeteg hasznos okossággal vértezi fel kedvenc óránkat.

Sport módok, alváskövetés, pulzusmérés, üzemidő, végszó

Az Amazfit GTR 12 sportolási tevékenységet ismer: szabadtéri futás, séta, kerékpározás, futópad, beltéri kerékpározás, kül- és beltéri úszás, elliptikus tréner, hegymászás, terepfutás, síelés és súlyemelés. Itt jön az Amazfit GTR egyetlen komoly kritikája, amit a GPS kapcsán kell megemlíteni. Volt olyan, hogy a Duna közepén járkáltam és a háztetőkön kerékpároztam az óra térképes nyomvonala szerint. Hízelgő az órától, hogy ilyen szuper képességekkel ruházott fel, de sajnos vízen járni nem tudok és csak E. T., a földönkívüli röpködött a bicajával. Szerencsére a v1.3.4.14-es szoftverfrissítés után a csiga lassú pozíciószerzés és pontatlan nyomkövetés nagymértékben javult.

Az alváskövetés jól működik, reális képet ad az éjszakai alvás milyenségéről. Az előzményekben visszanézhetjük akár több évre visszamenőleg is az alvási statisztikánkat, ahogyan az a képen is látható, nálam az eddig használt Bip előzményei is szerepelnek.

A készülékbe épített BioTracker PPG optikai pulzusmérő szenzor fotopletizmográfiai (PPG) módszerrel méri a viselő pulzusát, vagyis a zöld fénnyel megvilágított bőr alatti erekben áramló vér sebességéből kalkulálja a pulzust. Nyugalmi pulzus mérésekor az értékek pontosak voltak, ezt egy hitelesített vérnyomásmérővel teszteltem. Figyelembe kell venni, hogy a PPG módszer esetén korlátozott penetrációs mélységgel kell számolni, azaz inkább a felszíni véredények méréséről van szó, amelyek érzékenyek a bőr hőmérsékletére. Futópadon történő futáskor, ahogy növekedett az intenzitás, úgy romlottak az eredmények, ezt egy Polar mellkasöv pulzusmérővel néztem, amely az EKG-val egyenértékű pulzusszám jeleket küldött a pad LED kijelzőjére. Az eltérés 5-10% volt, ezen csodálkozni nem kell, ez a technológia ennyit tud, órától függetlenül. A pulzusérzékelés lehet 24 órás, csak alvás közben működő, vagy akár ki is kapcsolhatjuk. Az érzékelési gyakoriság 1, 10 vagy 30 perc között állítható.

Üzemidő tekintetében brillírozik a kicsike, a Huami szerint a 410 mAh kapacitású akkumulátor akár 24 napig is kitart. Kikapcsolt Bluetooth és pulzusmérés esetén pedig a GTR 74 napig is elketyeg töltés nélkül. Saját méréseim szerint is a 3-4 hetes üzemidő lazán meg van. A teljes feltöltés körülbelül 2 órát vesz igénybe, ami teljesen rendben van.

Hibaként a nem túl acélos GPS és az értesítések szövegében lévő „ő” és „ű” betűk, valamint az Emojik kérdőjellel való helyettesítése róható fel. Ezeket reméljük frissítés révén még javítani fogják.

A Huami Amazfit GTR kiváló okosóra lett gyönyörű kijelzővel, hosszú üzemidővel és szép, klasszikus kialakítással. A készülék tökéletes azok számára, akik aktív életet élnek, de a rendszeres sportoláshoz a jelenleg pontatlan GPS miatt nem a legjobb választás.

Linkek és árak:

Ingyenes vámmentes szállítás: Priority Line/EU Priority Line (DPD)

Neked hogy tetszik a Xiaomi új okosórája?

Forrás: Napidroid

Vissza a hírekhez

Vissza