Itt az új processzor, amivel az iPhone 12 chipsete harcol majd

2020.07.14

Itt az új processzor, amivel az iPhone 12 chipsete harcol majd

Vázoljuk, hogy milyen összecsapás várható a mobil chipkészlet piacon az év második felében.

Az Apple tavaly ősszel dobta piacra az iPhone 11, iPhone 11 Pro és iPhone 11 Pro Max okostelefonokat, melyek közös vonása a keresztségben A13 Bionic nevet kapott chipset, ami idén az iPhone 8 kompakt készülékházába is bekerült, még pedig az új iPhone SE "személyében". Nyílt titok, hogy hamarosan érkezik a hatmagos A13 Bionic utódja, mellyel elsőként az ősszel debütáló iPhone 12 készülékekben találkozhatunk majd, egyelőre azonban kevés konkrétumot lehet tudni erről a várhatóan A14 Bionic néven támadó újdonságról.

Az androidos ellentábor fő chipset-szállító cége, a Qualcomm azonban már hivatalosan is leleplezte aktuális csúcskategóriás chipsetét, a közelmúltban érkezett high-end készülékekben lévő nyolcmagos Snapdragon 865 utódját. A nemes egyszerűséggel és nem meglepő módon Snapdragon 865+ névre keresztelt újdonság a mobil chipsetek közül elsőként lépte át a lélektani 3 GHz-es processzor frekvenciát. Az eddigi rekordot az Asus ROG Phone II-ben lévő túlhajtott Snapdragon 855+ jelentette, melynek CPU-ja 2,96 GHz-es órajelen ketyegett. 

Míg a Snapdragon 865-ben lévő nagyteljesítményű processzormag 2,84 GHz-en üzemel, addig a Snapdragon 865+ esetében már 3,1 GHz-es órajelet kapunk. A mag egyébként változatlanul egy Kryo 585-ös egység és a mellett lévő másik három mag sebessége maradt 2,42 GHz. A Qualcomm egyelőre nem nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy az Adreno 650-es grafikusgyorsító pontosan milyen frekvencián üzemel, mindenesetre a belógatott 10 százalékos teljesítménynövekedésből 650 MHz közüli órajelre lehet számítani. 

Fontos változás, hogy az új chipset FastConnect 6800-ról FastConnect 6900-ra váltott, melynek köszönhetően adott a Wi-Fi 6E és a 6 GHz-es frekvenciasáv támogatása, ami 3,2 Gbit/s-os adatátviteli sebességet, illetve 3 milliszekundum alatti válaszidőt tesz lehetővé. Az ISP és a DSP megoldás változatlan maradt, mint ahogy továbbra is az X55 modem gondoskodik az 5G támogatásról.

Pletykák szerint a Snapdragon 865+ legfőbb riválisa, az Apple A14 processzora is átlépi majd a 3 GHz-es frekvenciát. Továbbá az A14 lehet az iparág első 5 nanométeres csíkszélességű mobil chipsete, ami komoly előrelépést jelent a jelenleg széles körben használatos 7 nanométeres gyártási eljáráshoz képest. Előzetes információk szerint az Apple A14-et a TSMC fogja gyártani, és az 5 nanométeres csíkszélességnek köszönhetően 1,84-szer nagyobb tranzisztorsűrűséggel rendelkezik majd, mint az elődje. 

A 3-3,1 GHz-esnek ígérkező A14 mintegy 25-33 százalékkal lehet gyorsabb az A13-nél, miközben az energiahatékonysága jelentősen jobbnak ígérkezik. Pontosat persze csak a hivatalos bejelentést követően tudhatunk majd, amire a koronavírus-járvány miatt az eredetileg tervezetthez képest néhány héttel később kerül majd sor. Amennyiben hihetünk a pletykáknak, az A14 különböző változataival 2021-ben nemcsak iPhone-okban és iPadekben, hanem ARM-alapú új Mac számítógépekben is találkozhatunk majd.

Forrás: Hasznaltalma

Vissza a hírekhez