Teljesen megváltozhat jövőre a mobilgyártók sorrend

2020.10.20

Teljesen megváltozhat jövőre a mobilgyártók sorrend

Az idei év második felében egy rövid ideig a Huawei elragadta a Samsungtól a világ legnagyobb okostelefon-gyártójának címét, de jövőre teljesen más állapotok fognak uralkodni a telekommunikációs élvonalban. Egy friss jelentésben kínai cégek hanyatlását, és egyúttal felemelkedését jósolják a szakértők.

A DigiTimes jelentésében az áll, hogy jövőre a Huawei a 7. helyre fog csúszni, annak ellenére, hogy az okostelefonok piaca egy hároméves folyamatos hanyatlást követően végre fellendülhet valamelyest. Egyébként az iparág már kezdett felmutatni némi javuló tendenciát, aztán jött a járvány, és keresztülhúzta mindenki számításait. Az előrejelzések szerint jövőre kétszámjegyű növekedéssel lehet számolni, ha minden jól megy, elvileg 150 millió okostelefonnal többet fognak értékesíteni, mint ebben az évben. A globális piac idén várhatóan 9,5 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőtti értékesítéseket, ami nagyjából 1,2 milliárd eladott mobilt jelent 2020-ban.

Sokat fog dobni az eladott telefonok számán a rengeteg belépőszintű 5G és 4G mobil, amelyekre elsősorban a fejlődő országok piacain van hatalmas igény. A becslések szerint az összesített értékesítés 2023-ban meghaladja majd a másfél milliárd darabot, ami 2025-ben már akár 1,7 milliárd is lehet.

És kik lesznek jövőre a királyok? Az élen továbbra is a Samsung lesz, amelynek jobbján az Apple foglal majd helyet, mint ezüstérmes. A nevető harmadik pedig az elemzések szerint nem más, mint a kínai Oppo. A szakemberek úgy vélik, a negyedik illetve az ötödik helyen is kínai gyártók állnak majd, a Vivo és a Xiaomi. A kínai Transsion, ami a Tecno, Itel és Infinix márkanevek alatt értékesít belépőszintű okostelefonokat Afrikában és Dél-Ázsiában, szintén a következő év egyik nagy játékosa lehet, és megszerezheti a hatodik helyet.

Az új jelentés nagyjából egybecseng azokkal a korábbi jóslatokkal, melyekben a Huawei számára 50 milliós visszaesést feltételeznek a következő évre, feltéve, hogy addig nem veszik le róluk a kereskedelmi tiltást az Egyesült Államok döntéshozói. A kínai cég már így is nagy kalamajkában van, hiszen a legnagyobb beszállítói számára meg lett tiltva, hogy a vállalatot ellássák alkatrészekkel, de mivel a Huawei előrelátó módon felhalmozott egy rakás nélkülözhetetlen komponenst, még így is képesek lesznek 195 millió okostelefont legyártani és értékesíteni 2021-ben a becslések szerint.

Forrás: Napidroid

Vissza a hírekhez