Az alkalmazásfejlesztőket állítólag félelemmel tölti el az Apple és a Google üzletpolitikája

2021.05.04

Az alkalmazásfejlesztőket állítólag félelemmel tölti el az Apple és a Google üzletpolitikája

Az Apple és az Epic Games közötti küzdelem már tart egy ideje, és nem úgy tűnik, hogy mostanában véget érne, sőt, újabb résztvevők is csatlakoztak a harchoz. A szembenálló feleknek ráadásul sikerült a hatóságok figyelmét is felkelteni, és most már az amerikai szenátus is foglalkozik a történtekkel. 

A minap meghallgatásokat tartott a törvényhozás igazságügyi bizottsága, amelynek témája a trösztellenes törvények betartása, a tisztességes verseny, valamint a fogyasztók jogai voltak a Google és az Apple alkalmazásboltjaiban. Ezen megjelentek a cégek képviselői mellett alkalmazásfejlesztők is.

A szoftverfejlesztő szakemberek kifejezték nemtetszésüket azok miatt a nagy jutalékok miatt, amelyeket a Google és az Apple egyaránt felszámít az alkalmazásokon belüli tranzakciók után. A fejlesztőket azonban ennél is jobban aggasztja a két cég app boltjainak működési politikája, hiszen lényegében semmi nem akadályozza meg őket abban, hogy bármikor változtassanak a játékszabályokon. Azt is ők döntik el, mikor zárnak ki egy alkalmazást, és ha a fejlesztők nem engedelmeskednek, akkor éppen ezt kockáztatják.

Pontosan így történt az Epic Games esetében is, amely az Apple által lefektetett szabályokat megszegve saját vásárlási móddal egészítette ki a népszerű Fortnite játékot, egy olyan külső opcióval, amit nem tudott megvámolni az Apple. A fejlesztők nem értenek egyet azzal a monopóliummal, amit szerintük a két nagy vállalat létrehozott. A szabályokat ők diktálják, és ők döntik el azt is, hogy az általuk készített alkalmazás elérhető lesz-e a Google Play Áruházban és az App Store-ban. Ennek következménye sokszor az, hogy ígéretes projektek kerülnek kasza alá, mások pedig a költségvetésüket kénytelenek csökkenteni, hogy a 30 százalékos jutalékot teljesíteni tudják.

A meghallgatás során arról is szó esett, hogy a fejlesztők a Google és Apple részéről egyaránt fenyegetéseket kapnak, amennyiben kevésbé hízelgő módon mernének beszélni az alkalmazásboltokra vonatkozó üzletpolitikáról a nyilvánosság előtt. Természetesen mindkét óriáscég tagadja a vádakat, és hozzáteszik, hogy szükségük van a 30 százalékos díjra, hogy fedezni tudják az appok terjesztésének és a biztonság garantálásának a költségeit.

Forrás: Napidroid

Vissza a hírekhez