Az okostelefonokból nyeri ki az aranyat egy új megoldással egy kanadai cég

2021.10.26

Az okostelefonokból nyeri ki az aranyat egy új megoldással egy kanadai cég

Ha nem is szó szerint csákánnyal és kalapáccsal, de tényleg valami hasonlóra képes a kanadai Excir, ám a céget nem feltétlenül a meggazdagodás, hanem a fenntarthatóság és a környezetvédelem vezérli. Az okostelefonok már mindenütt ott vannak az életünkben, azt viszont nem lehetne mondani, hogy pár évnél tovább bírják, a technológiai szemét pedig lassan a fejünk búbjáig ér. Szinte elkerülhetetlen, hogy valamilyen módon megpróbáljuk újrahasznosítani ezeket a készülékeket, és az Excir éppen erre talált ki egy rendkívül hatékony megoldást.

Arról van szó, hogy az Excir nevű kanadai startup feltalált egy olyan metódust, amelynek segítségével az elektronikai hulladékban lévő aranyat akár 999,9-es tisztasággal újra lehet hasznosítani. Az ötletük annyira lenyűgöző, hogy egy brit érmegyártó cég, a Royal Mint Limited már megállapodást is kötött velük, derült ki a BBC beszámolójából. A szerződés szerint az Excir az elektronikus hulladékban lévő, az áramkörökben található aranynak legalább a 99 százalékát visszanyerik a megbízó számára.

Nem tudjuk pontosan, miként zajlik az eljárás, de valószínűleg valami olyan kémiai kezelésről van szó, amely képes rövid idő alatt alatt kivonni a nemesfémet a hulladékból. Az egészben az a klassz, hogy ha továbbfejlesztik a technológiát, akkor lehetségesé válhat, hogy más anyagokat is visszanyerjünk hasonló módon. Így ki lehetne vonni az elektronikai szemétből az ezüstöt, a palládiumot vagy a rezet is, más egyebek mellett. Az összes hasonló anyag (fémek, nemesfémek) véges számú mennyiségben van jelen a bolygón, így előbb vagy utóbb kénytelenek leszünk újrahasznosítani, ha szeretnénk a jövőben is elektronikai termékeket gyártani.

A brit pénzverde vezérigazgatója, Anne Jessopp óriásinak tartja az új technológiában rejlő lehetőségeket, Sean Millard, a cég növekedésért felelős vezető pedig úgy nyilatkozott, hogy a kanadaiak megoldása egyenesen forradalmi. Az érmegyártó cég szakemberei azt állítják, hogy a becslések alapján csak 2021-ben több, mint 57 millió tonnányi elektronikus hulladék halmozódhat fel, és ez a mennyiség akár évi 73 millió tonnára nőhet 9 éven belül, ha nem történik érdemi intézkedés.

Persze már most is próbálkoznak az elektronikus hulladék újrafeldolgozásával, de csak nagyjából az egyötödét képesek a jelenlegi módszerekkel hasznosítani. Az Excir fejlesztésének köszönhetően ez a mennyiség hamarosan a többszöröse lehet a jelenleginek, köszönhetően a metódus egyszerűségének és gyorsaságának.

Forrás: Napidroid

Vissza a hírekhez

Vissza