Tesztelték a Google Pixel 6 mobilok új processzorát

2021.11.03

Tesztelték a Google Pixel 6 mobilok új processzorát

Mint az tudjátok, a nemrégiben debütált Google Pixel 6 okostelefonok belsejében a keresőóriás saját fejlesztésű lapkakészlete, a Tensor végzi a számításokat. A processzor nagyon sokáig homályba burkolódzott, de most a korai benchmark eredmények alapján nagyjából már el tudjuk helyezni a csúcskategóriás mobilchipek ranglétráján. A tesztek szerint a lapka teljesítménye valahol a Qualcomm Snapdragon 888 és az Samsung Exynos 2100 alatt van, de nem sokkal.

A Google Tensor nem hétköznapi kialakítású lapka. A chip a Samsung 5 nanométeres gyártási eljárásával készül, a CPU viszont egészen szokatlan konfigurációt kapott. A két nagyon erős Cortex-X1 mag mellett két 2018-as Cortex-A76, valamint négy Cortex-A55 mag teljesít szolgálatot. Összehasonlításképpen a Snapdragon 888 és az Exynos 2100 is csak egy darab X1-es magot kapott, de ehhez három Cortex-A78-as egység jön az A76-osok helyett. A gyártástechnológia és a csíkszélesség pedig megegyező.

 

A fentiek fényében a korai Geekbench eredmények nem igazán jelentenek nagy meglepetést, habár azt érdemes megemlíteni, hogy a nagy teljesítményű X1 magok most mindössze 2,8 GHz-en zakatolnak, holott láttuk már korábban azt is, hogy akár 3,0 GHz-re is képesek.

A Google Tensor a Qualcomm Snapdragon 888 és Exynos 2100 lapkákhoz viszonyítva alacsonyabb többmagos teljesítményt produkál, de az egymagos pontszám nagyjából megegyezik.

A korrektség jegyében azt is meg kell említeni, hogy a grafikus benchmarkok ígéretesnek látszanak. A Google Tensorban dolgozó Mali-G78 MP20 GPU cseppet sincs híján nyers erőnek, és a 3DMark Wildlife Extreme-ben a legtöbb Android operációs rendszert futtató okostelefont szemlátomást le tudja nyomni (1800-2000 pontos eredmények érkeztek eddig).

A grafika mellett a Tensor javára szól az is, hogy saját hardverrel rendelkezik a gépi tanulással kapcsolatos feladatokhoz, ami futtatja a Google képfeldolgozó és egyéb algoritmusait. Így a hardver képes érdemben segíteni a kamerákat videók és fotók készítésekor, illetve lehetővé teszi az olyan spéci hatásokat, mint az elmosódott arcokat korrigáló, vagy a felesleges embereket eltüntető effektek, ezekről már írtunk korábban. Nyilván a cikkünkben szereplő megállapítások csupán előzetes eredmények, a Tensor valódi képességeire majd csak akkor derül fény, amikor a Google Pixel 6 mobilokat nagyobb számban kezdik el használni.

Forrás: Napidroid

Vissza a hírekhez

Vissza