Vércukorszint, és vérnyomásmérésre is képes lehet az Apple Watch Series 8

2021.11.22

Vércukorszint, és vérnyomásmérésre is képes lehet az Apple Watch Series 8

Már most sokat hallottunk róla.

Ugyan még több hónap választ el minket az Apple Watch Series 8 megjelenésétől, ennek ellenére viszont már meglehetősen sok információt kaptunk a cég viselhető eszközéről. A cikkben nem csupán a vérnyomás és vércukorszintmérésről lesz szó – habár ezek lehetnek majd a legizgalmasabb újítások, viszont emellett beszélünk majd az új dizájnról, szenzorokról, funkciókról és szabadalmakról is, amiket a vállalat az órával kapcsolatosan védetett le.

 

Dizájn és Méret lehetőségek

Itt egyszerre mondhatjuk el azt, hogy keveset de mégis sokat tudunk az eszköz megjelenéséről, és egyikkel sem fogunk hazudni. Sokak szerint a 8. generáció úgy fog kinézni, mint elődje, a Series 7, ezzel megtartva  a kijelző méretet, ami jó pár évig szokott maradni az Apple okosóráinál.

 

A kijelző elemző Ross Young szerint az Apple Watch Series 8 már három különböző méretben érkezhet, az eddig megszokott kettő helyett. Ez pedig úgy történne, hogy az Apple hozzáadna egy még nagyobb opciót az eddig meglévő 41 illetve 45mm-es modellek mellé, a konkrét dimenzió eddig viszont még ismeretlen.

Most pedig rátérnénk a mindent is tudunk részére a dizájn szegmensnek. Ugyanis még az Apple Watch Series 7 megjelenése előtt hallhattunk arról információkat, több megbízható forrásból is, hogy a cég egy újabb szögletesebb kialakítást fog használni az óránál, hogy az passzoljon az iPad Pro és az iPhone 12 dizájnnyelvéhez.

 

Ez végül sajnos nem történt meg, azonban szinte biztosak lehetünk abban, hogy tervben volt ez az opció is, sőt valószínűleg utolsó pillanatban léptek vissza a döntéstől, ugyanis a történelemben először várnunk kellett az Apple Watch megjelenési dátumára. Ez pedig azt jelentheti, hogy az utolsó pillanatban, valószínűleg gyártási nehézségek miatt a vállalat mégiscsak a régi dizájn mellett maradt, ebből viszont nem tudtak volna eleget gyártani a tervezett megjelenés idejére.

A tavaszi MacBook megjelenés mellett talán ez volt John Prosser egyik legnagyobb mellélövése, ami valószínűleg önhibáján kívül történt, mindenesetre mi bízunk abban, hogy 2022-ben végre megláthatjuk majd ezt a gyönyörű új kialakítást. Hiszen egy év valószínűleg elegendő lesz arra, hogy rendbe szedjék a gyártást ahhoz, hogy elkészülhessen a várva-várt forma.

 

Strapabíró Apple Watch

A Bloomberg információi szerint az Apple egy olyan órán is dolgozik, aminek „strapabíróbb háza” lesz, ezzel is megcélozva az atlétákat, mászókat, komoly fizikai munkát végzőket és egyéb nagy igénybevételt jelentő tevékenységet végző embereket.

 

A strapabíró Apple Watch lényegében ugyanazokkal a funkciókkal rendelkezik majd, mint a sztenderd modellek, viszont egy magasabb ütésállóságú üveggel, és strapabíróbb házzal kombinálva. Amennyiben minden a tervek szerint halad, az esetben a cég 2022 őszén piacra is dobhatja ezt az új termékét.

 

Egészség megőrző funkciók

A Wall Street Journal több más forrással együtt azt állítja, hogy az Apple számos új egészség megőrző funkciót tervez az Apple Watch-ba integrálni. Ezek közé tartozik a vérnyomásmérés, hőmérés, alvási apnoe felismerése, valamint a cukorbetegség kimutatása.

 

Fontos hozzátenni, hogy néhány, azonban valószínűleg nem az összes funkció fog majd visszaköszönni a 8. generációs modellben, ugyanis nem biztos, hogy ezek mindegyike készen áll már az éles használatra, annak ellenére, hogy már fejlesztés, vagy akár tesztelés alatt is áll.

 

Vércukorszintmérés

A pletykák szerint az Apple egy orvosbiológiai mérnökökből álló csapat segítségével dolgozik a vércukorszint nem invazív (bőr átszúrásával), hanem optikai szenzorok segítségével történő monitorozásának módszerén, amely technológia a jövőben bekerülhet az Apple Watch-ba is. Egy ilyen funkció sokkal könnyebbé tenné a cukorbetegség kezelését, mivel nem lenne szükség a bőr átszúrására.

 

A vércukorszintmérés egy olyan funkció, amin a pletykák szerint már jó ideje dolgozik a vállalat, azonban egy ilyen komoly mérés hitelesítéséhez komoly szabályozásokon kell majd átmenni.

A DigiTimes azt állítja, hogy az Apple rövid hullámhosszú infravörös fényeket használó szenzorokon dolgozik, amelyek lehetővé tennék, hogy az Apple Watch Series 8 a vércukorszintet a vérben lévő cukor mennyiségének mérésével monitorozza. A DigiTimes nem mindig a legmegbízhatóbb forrás, így ez semmiképpen sem garantált információ a Series 8 esetében, de a vércukorszint monitorozása egy olyan funkció, amelyen az Apple már egy ideje dolgozik, így előbb vagy utóbb biztosan viszont látjuk majd egy órájukban.

 

Vérnyomásmérés

Az Apple egyik beszállítója, a Rockley Photonics egy olyan fejlett digitális érzékelőrendszeren dolgozik, amely lehetővé teszi, hogy a viselhető eszközök optikai érzékelők segítségével nyomon kövessék az olyan biomarkereket, mint a testmaghőmérséklet, a vérnyomás, a testhidratáció, az alkohol, a laktát, és a glükóz jelenléte és még sok más. Ez a technológia végül az Apple Watch-ba is el fog jutni, tekintettel az Apple és a Rockley közötti hosszútávú partneri együttműködésre.

 

A csuklón viselt vérnyomásmérővel mérni lehetne, ha a vérnyomás emelkedik, így a funkció képes lenne a magas vérnyomás felismerésére is. Az Apple célja bizonyára az, hogy 2022-ben adja ki ezt a funkciót, de ez még eltolódhat, hiszen a technológiát tökéletesíteni kell.

A vérnyomásfigyelés úgy működne, hogy szenzorok segítségével mérnék a szívverés hullámának sebességét a felhasználó artériáin keresztül. Ez megmondaná a felhasználónak, hogyan alakul a vérnyomása, de nem lenne képes alapszintű szisztolés és diasztolés vérnyomásmérést biztosítani.

 

Hőmérő szenzor

Az Apple állítólag már a 2021-es Apple Watch-ba is testhőmérséklet-érzékelőt szeretett volna tenni, de a Bloomberg szerint ez inkább a 2022-es frissítésben kerülhet sorra. A hőmérsékletmérő funkció hasznos lenne a termékenység nyomon követésére és az alvás figyelésére is, a jövőben pedig azt is érzékelhetné, ha a felhasználónak láza van.

 

Alvási apnoe felismerése

Az Apple célja, hogy a meglévő véroxigén-érzékelőt használja az alvási apnoe felismerésére, azonban ez jelentősen befolyásolná az akkumulátoridőt, ami jelenleg sem piacvezető.

 

Autóbaleset felismerése

Az Apple egy ütközésérzékelő funkción is dolgozhat az iPhone és az Apple Watch számára, amely 2022-ben jelenhet meg. A funkció a gyorsulásmérőhöz hasonló szenzorokat használna majd arra a célra, hogy a gravitációs erő kiugró értékének mérésével észlelje az autóbaleseteket.

 

Ha autóbalesetet észlel, az iPhone vagy az Apple Watch automatikusan tárcsázná a segélyszolgálatot, hogy segítséget kérjen. Mivel 2022-re tervezik, ez a funkció az iPhone 14-es modellekhez és az Apple Watch Series 8-hoz készülhet, bár valószínűleg nem csak ezekre a készülékekre korlátozódna. Ugyanis ez a meglévő Apple Watch modellekben lévő Fall Detection funkció kibővítése is lehetne.

 

Apple Watch szabadalmak

Az almás cég számos érdekes technológia megoldást szabadalmaztatott, ami végül az új Apple Watch-ba is bekerülhet majd. Ezek közé tartozna egy biometrikus felismerő szenzor, ami a felhasználót a bőr mintázata alapján ismerné fel. Ez a funkció teljes mértékben feleslegessé tenné a jelkód beírását, amikor a felhasználó feltenné magára az óráját.

 

Egy másik szabadalom az óra „önállíthatóságát” tenné lehetővé, ami annyit jelentene, hogy az eszköz képes lenne megszorítani a saját szíját amikor éppen edzenénk, és pontosabb pulzusmérésre lenne szükségünk, vagy csak nem szeretnénk, hogy lötyögjön rajtunk. Természetesen ez az edzés után visszaállna normál állásba, azonban jelezhetne ezzel számunkra értesítéseket, vagy akár edzés közbeni instrukciókat is.

 

A következő ötlet szintén csak egy szíj lenne, azonban ez rendelkezne egy beépített LED jelzővel, ami mutathatná számunkra az adott edzési tevékenységünk előre haladását, és jelezhetné, ha befejeztünk egy feladatot, vagy egy „gyűrűt”.

Az Apple 2019 decemberében jegyzett egy szabadalmat, amely leírja, hogy az Apple Watch hogyan segíthet az orvosoknak a Parkinson-kóros betegek tüneteinek felismerésében a remegést nyomon követő szenzorok segítségével.

Két 2020-as szabadalom szerint az Apple a Touch ID-val és a kijelző alatti kamerával kísérletezik az Apple Watch számára. Az Apple egy oldalsó gombot említ integrált Touch ID-val, amelyet a felhasználó azonosítására és a készülék feloldására lehetne használni. Jelenleg az Apple Watch jelszóval és a párosított iPhone feloldásakor is feloldódik.

 

Ami a kijelző alatti kamerát illeti, a szabadalom egy kétrétegű kijelzőtechnológiát ír le, ami egy olyan kamerát tartalmazna, amely csak akkor látható kívülről, ha be van kapcsolva.

 

2021-ben az Apple egy szabadalmában vázolta fel az Apple Watch radikális újratervezését, amely lekerekített óralapot, rugalmas kijelzőt és digitálisan testre szabható óraszíjakat tartalmaz.

 

Az Apple számos más szabadalmat is benyújtott a korábbi évek során, amelyek az Apple Watch pántjába helyezhető hardverek, többek között akkumulátorok, hangszórók, kinetikus áramfejlesztők, haptikus visszajelző eszközök és akár kamerák elhelyezésének lehetőségét is lefedik. Arról egyelőre viszont nincs hír, hogy ezek a szabadalmaztatott funkciók bekerülnek-e a jövőben egy tényleges Apple Watch-ba. Mindenesetre érdekes látni, hogy az Apple min dolgozik és mit fontolgat a színfalak mögött.

Ti mit gondoltok az Apple Watch Series 8-ról, szívesen lecserélnétek rá a jenlegi okosórátokat? Írjátok meg nekünk kommentben!

Forrás: Hasznaltalma

Vissza a hírekhez

Vissza