Komoly pénzbírságot kapott az Apple

2021.11.25

Komoly pénzbírságot kapott az Apple

A kényes ügyben nemcsak az Apple, hanem az Amazon is érintett.

Az olasz antitröszt hatóság bejelentette, hogy összesen több, mint 200 millió eurós (75 milliárd forint) bírságot rótt ki az Apple-re és az Amazonra, mert a két amerikai nagyvállalat a szabad piaci versennyel össze nem egyeztethető tevékenységet folytatott bizonyos Apple és Beats márkájú termékek forgalmazása kapcsán. 

Az olasz hatóság által megnevezett probléma az Apple és az Amazon között 2018-ban létrejött megállapodásban gyökerezik, mely csak az Amazon és egyes kiválasztott kereskedők számára engedélyezte az említett termékek olasz Amazonon történő értékesítését. Ráadásul a határokon átívelő vásárlásokra is különböző megkötéseket érvényesítettek. 

A hatóság munkatársai szerint ez az eljárás egyértelműen szembemegy a szabad piaci árversennyel, és ily módon megsérti az Európai Unióban érvényes törvényeket. 

Az antitröszt szervezet arra utasítja a két amerikai vállalatot, hogy azonnal oldja fel a jelenleg érvényben lévő értékesített korlátozásokat. Ezenkívül az Apple-nek 134,5 millió eurót, vagyis átszámítva mintegy 50 milliárd forintot kell fizetnie büntetésként, az Amazonnak pedig 68,7 milliót eurós, vagyis több mint 25 milliárd forintnyi pénzbírságot varrtak a nyakába.

Az ítéletet sem az Apple, sem pedig az Amazon nem fogadta el, mindketten fellebeznek az üggyel kapcsolatban. Sajtóértesülések szerint az ügy akár nemzetközi szinten is tovább folytatódhat, ugyanis már a német és a spanyol hatóságok is vizsgálódnak a témával kapcsolatban.

Forrás: Hasznaltalma

Vissza a hírekhez