Azzal vádolják a Google-t, hogy lefizette az Apple-t

2022.01.06

Azzal vádolják a Google-t, hogy lefizette az Apple-t

A California Crane School, Inc. csoportos keresetet nyújtott be a Google és az Apple ellen, azzal vádolva a két óriást, hogy megszegték az USA trösztellenes törvényeit egy titkos megállapodással. A kereset szerint a két cég megállapodott abban, hogy az Apple nem fog versenyezni a Google-lel az internetes keresők piacán.

A kereset szerint a két cég megegyezett abban, hogy a Google megosztja a keresőmotorja által produkált nyereségét az Apple-lel. Az almás vállalatot ráadásul azzal is vádolják, hogy előnyben részesíti a Google-t, mivel minden készülékén az általuk fejlesztett keresőmotort állítják be alapértelmezettnek. Korábbi jelentések szerint a Google 15 milliárd dollárt fizetett a cupertinoi vállalatnak ezért a kiváltságért a tavalyi évben.

A vádak szerint a Google a fenti összegen kívül évente több milliárd dollárt fizet az Apple-nek, hogy távol maradjanak a keresőmotorok fejlesztésétől és azok piacától. A California Crane School, Inc. szerint mindkét cég vezetői titkos találkozókat tartanak a színfalak mögött. A kereset szerint a Google felvásárolja a tényleges és potenciális versenytársakat, ráadásul a két cég közötti versenytilalmi megállapodások gátolják a kisebb keresőcégek közti versenyt, kiszorítva őket a piacról. Ezen gyakorlatok miatt mindkét vállalat felelős a magasabb hirdetési díjakért, amelyek a vádak szerint jóval alacsonyabbak lennének, ha valódi verseny létezne a piaci résztvevők között.

A csoportos keresetet benyújtó California Crane School, Inc. azt követeli, hogy foglalják le azokat a milliárdos összegeket, amelyeket a Google az Apple részére kifizetett. Emellett a két cég versenytilalmi megállapodásának tiltását is kérik, valamint egy rendeletet, amely megakadályozza, hogy a két vállalat a jövőben megossza egymással a reklámdíjakból származó nyereségét. Ezeken kívül azt is szeretnék, hogy ha megszűnne a Google keresőjének előnyben részesítése az Apple által gyártott eszközökön. A panaszban azt is kérik, hogy az Apple-t és a Google-t válasszák szét független vállalatokra, hasonlóan ahhoz, ahogyan anno a Standard Oil-t is felosztották.

Ha esetleg nem hallottatok volna róla, a szóban forgó cég, vagyis a Standard Oil Company több, mint száz évvel ezelőtt versenyellenes intézkedések révén olajmonopóliumut alakított ki, megsértve ezzel a Sherman-féle trösztellenes törvényt. Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága 1911-ben úgy határozott, hogy büntetésképpen a Standard Oil Company-t földrajzilag különálló vállalatokra kell szétosztani.

Forrás: Napidroid

Vissza a hírekhez

Vissza