Rendszerindító telepítő lemez vagy Pen Drive létrehozása macOS újratelepítéshez

2022.01.10

Rendszerindító telepítő lemez vagy Pen Drive létrehozása macOS újratelepítéshez

Külső meghajtót vagy egy másodlagos kötetet is használhat indítólemezként, amelyről telepíteni szeretné a Mac operációs rendszerét.

Az alábbi útmutató elsősorban rendszergazdáknak, illetve a parancssor használatában jártas felhasználóknak szól. A macOS telepítéséhez és újratelepítéséhez nincs szükség rendszerindító telepítőre, ez azonban hasznos lehet, ha szeretné több számítógépre telepíteni a macOS rendszert, mivel így nem kell minden egyes alkalommal letöltenie a telepítőt.

Mire van szükség a rendszerindító telepítő létrehozásához?

 • USB-s pendrive vagy más másodlagos kötet Mac OS kiterjesztett formátumban formázva, legalább 14 GB szabad tárhellyel

 • A macOS Monterey, Big Sur, Catalina, Mojave, High Sierra vagy El Capitan letöltött telepítője

A macOS letöltése

 • Letöltés: macOS MontereymacOS Big SurmacOS CatalinamacOS Mojave, vagy macOS High Sierra 
  Ezek a fájlok az Alkalmazások mappába töltődnek le Install macOS [verziónév] néven. Ha a telepítő megnyílik a letöltés után, lépjen ki belőle a telepítés folytatása nélkül. Annak érdekében, hogy garantáltan a megfelelő telepítőt kapja, a macOS Sierra 10.12.5-ös vagy újabb, vagy az El Capitan 10.11.6-os verzióval működő Macről végezze a letöltést. A vállalati rendszergazdák az Apple-től töltsék le a telepítőt, ne pedig egy helyi elérésű szoftverfrissítő szerverről. 

 • Letöltés: OS X El Capitan
  A fájl egy InstallMacOSX.dmg nevű lemezképként töltődik le. Egy El Capitannal kompatibilis Mac számítógépen nyissa meg a lemezképet, és azon belül futtassa az InstallMacOSX.pkg nevű telepítőt. A rendszer egy Install OS X El Capitan nevű alkalmazást telepít az Alkalmazások mappába. A rendszerindító telepítőt az alkalmazásból hozza létre, ne pedig a lemezképből vagy a .pkg kiterjesztésű telepítőből.

A „createinstallmedia” parancs használata a Terminalban

 1. Csatlakoztassa azt az USB-flashmeghajtót vagy egyéb kötetet, amelyet használni szeretne a rendszerindító telepítőhöz. 

 2. Nyissa meg a Terminalt, amely az Alkalmazások mappa Segédprogramok almappájában található.

 3. Írja be vagy másolja be az alábbi parancsok egyikét a Terminalba. Ezek feltételezik, hogy a telepítő az Alkalmazások mappában van, illetve hogy az USB-flashmeghajtó vagy más használni kívánt kötet neve MyVolume. Ha a kötetnek más neve van, cserélje le a MyVolume részt a parancsokban az adott kötet nevére.

Monterey:*

sudo /Applications/Install\ macOS\ Monterey.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Big Sur:*

sudo /Applications/Install\ macOS\ Big\ Sur.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Catalina:*

sudo /Applications/Install\ macOS\ Catalina.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Mojave:*

sudo /Applications/Install\ macOS\ Mojave.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

High Sierra:*

sudo /Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

El Capitan:

sudo /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app

*Ha a Mac macOS Sierra vagy korábbi rendszert használ, adja meg az --applicationpath argumentumot és a telepítő elérési útját az El Capitanhoz használatos parancshoz hasonlóan.


A parancs beírása után:

 1. Nyomja le az Enter billentyűt a parancs végrehajtásához.

 2. Amikor felkérést kap rá, írja be a rendszergazdai jelszót, és nyomja meg ismét az Enter gombot. A Terminal nem mutatja a karaktereket, amikor beírja a jelszót.

 3. Amikor felkérést kap rá, írja be az Y betűt a kötet törlésének megerősítéséhez, majd nyomja meg az Enter gombot. A Terminal jelzi a kötettörlési művelet előrehaladását.

 4. A kötet törlését követően megjelenhet egy figyelmeztetés, miszerint a Terminal szeretne hozzáférni egy cserélhető köteten tárolt fájlokhoz. A másolás elvégzéséhez kattintson az OK gombra. 

 5. Amikor a Terminal jelzi, hogy elkészült, a kötetnek a letöltött telepítővel megegyező neve lesz, például: Install macOS Monterey. Ezután kiléphet a Terminalból, és kiveheti a kötetet.
  A Terminal ablaka, amelyben a befejeződött folyamat látható

 


A rendszerindító telepítő használata

Határozza meg, hogy a Mac Apple szilíciumchippel van-e felszerelve, majd kövesse a megfelelő lépéseket:

Apple szilíciumchip

 1. Csatlakoztassa a rendszerindító telepítőt egy olyan Mac számítógéphez, amely rendelkezik internet-hozzáféréssel, és amely kompatibilis a telepített macOS-verzióval.

 2. Kapcsolja be a Macet, és tartsa lenyomva a bekapcsológombot addig, amíg meg nem jelenik az indítási lehetőségeket tartalmazó ablak, ahol látni fogja a rendszerindításra alkalmas köteteket.

 3. Válassza ki a rendszerindító telepítőt tartalmazó kötetet, majd kattintson a Folytatás gombra.

 4. Amikor megnyílik a macOS telepítője, kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat.

Intel processzor

 1. Csatlakoztassa a rendszerindító telepítőt egy olyan Mac számítógéphez, amelynek van internet-hozzáférése, és amely kompatibilis a telepített macOS-verzióval.

 2. A Mac bekapcsolása vagy újraindítása után azonnal nyomja le az Option (Alt) ⌥ billentyűt, és tartsa lenyomva.

 3. Engedje fel a billentyűt, amikor egy sötét képernyő jelenik meg a rendszerindító kötetekkel.

 4. Válassza ki a rendszerindító telepítőt tartalmazó kötetet. Majd kattintson a felfelé mutató nyílra, vagy nyomja meg az Enter billentyűt. 
  Ha nem tudja elindítani a gépet a rendszerindító telepítőről, győződjön meg róla, hogy a Rendszerindítás-védelem segédprogram Külső rendszerindítás beállítása lehetővé teszi a külső adathordozóról történő rendszerindítást.

 5. Ha a rendszer arra kéri, válassza ki a nyelvet.

 6. A Segédprogramok ablakban válassza ki a macOS telepítése (vagy az OS X telepítése) lehetőséget, majd kattintson a Folytatás gombra, és kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat.

 


További információk

A rendszerindító telepítő nem tölti le az internetről a macOS rendszert, de az adott Mac-típus specifikus firmware-einek és más adatainak letöltéséhez szüksége van internetkapcsolatra.

A createinstallmedia paranccsal és a használható argumentumokkal kapcsolatos információkért győződjön meg arról, hogy a macOS-telepítő az Alkalmazások mappában található, majd írja be a megfelelő elérési útvonalat a Terminalba:

/Applications/Install\ macOS\ Monterey.app/Contents/Resources/createinstallmedia
/Applications/Install\ macOS\ Big\ Sur.app/Contents/Resources/createinstallmedia
/Applications/Install\ macOS\ Catalina.app/Contents/Resources/createinstallmedia
/Applications/Install\ macOS\ Mojave.app/Contents/Resources/createinstallmedia
/Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia
/Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia

Forrás: Hasznaltalma

Vissza a hírekhez