5G letöltési rekordot döntött a Qualcomm és a Samsung

2022.01.14

5G letöltési rekordot döntött a Qualcomm és a Samsung

A korábbi mérföldköveket most ismét sikerült meghaladni, a Samsung és Qualcomm nemrég közösen demonstrálta, hogy mire képes jelenleg az 5G technológia.

Új 5G letöltési sebesség rekordot döntött a Qualcomm és a Samsung, jelenleg 8,08 Gbps az elért maximum. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy másodpercenként durván 1 GB-nyi adat töltődik le a készülékre mobilhálózaton keresztül.

Korábban 5,23 Gbps-t sikerült kicsikarni a telekommunikációs szabványból, ezt szintén a Samsung vitte véghez, 2021 márciusában, így a mostani valóban jelentős haladásnak könyvelhető el.

A villámgyors letöltési sebességet a Snapdragon X65 5G Modem-RF rendszerével érték el, ez lényegében egy tesztkészülék volt, amit a Qualcomm biztosított a Samsung részére a kísérletekhez. A Samsung és a Qualcomm a New Radio Dual Connectivity (NR-DC) technológia alkalmazásával, a mmWave és a 6 GHz alatti 5G spektrumok kombinálásával érte el a fentebb ismertetett letöltési sebességet, a kísérleteket a texasi Plano laboratóriumban végezték.

Úgy gondoljuk, hogy ezek az eredmények lesznek még jobbak is, hiszen 2018-ban még a legjobb elért letöltési sebesség “mindössze” 1,7 Gbps volt, amelyet egy évvel később 2,65 Gbps-re sikerült feltornázni, míg 2020-ban 4,3 Gbps-ig tudták emelni a szabvány gyorsaságát.

Persze lehetne fanyalogni és nyilván nem ok nélkül, hogy hiába jutott el idáig laboratóriumi körülmények között az 5G, a legtöbben és a legtöbb helyen egyáltalán nem tudják kihasználni az új telekommunikációs szabványt. A szolgáltatók nyilván igyekeznek mindent megtenni, hogy növeljék a szükséges lefedettséget, de még éveknek kell eltelnie ahhoz, hogy a technológia mindenütt elérhető legyen. Amíg ez meg nem valósul, addig a nagy cégeknek lesz bőven ideje arra, hogy tovább csiszolják az 5G szabványt, még tökéletesebbé téve azt.

Forrás: Napidroid

Vissza a hírekhez

Vissza