A Samsung bemutatta az Exynos 2200 lapkát

2022.01.18

A Samsung bemutatta az Exynos 2200 lapkát

A Samsung végre hivatalosan is bemutatta az Exynos 2200-at, ami a Galaxy S22 mobilokat fogja hajtani bizonyos piacokon. A hardver vadonatúj Xclipse grafikus chippel érkezett, amit az AMD-vel közösen fejlesztett a gyártó.

Az Exynos 2200-at természetesen a Samsung gyártja, mégpedig a legmodernebb, 4nm-es EUV technológiával. A processzormagok már az ARMv9 architektúrára épülnek, és 1+3+4-es elrendezésben vannak a klaszterek. A fő Cortex-X2-es egység mellé került három Cortex-A710-es mag, a kisebb teljesítményt igénylő feladatokhoz pedig kapunk még négy darab alacsony fogyasztású Cortex-A510-es magot. A pontos frekvenciákat nem fedte fel a vállalat.

A lapka nagy újítása az Xclipse GPU, ami a Samsung és az AMD közös fejlesztése. A chip AMD RDNA2 architektúrára épül, akárcsak az új generációs konzolok (PS5 és Xbox Series S/X) grafikus egységei, és két igen fontos technológiát hoz el a mobilos világba. Az egyik a hardveresen támogatott sugárkövetés (ray tracing), ami a fény valós útját szimulálja, így sokkal élethűbbek lesznek a különböző tükröződő felületek (üveg, víz, stb.). A másik az úgynevezett “variable rate shading”, ez is egyre felkapottabb a játékok világában. A lényege nagyjából az, hogy a képkocka kevésbé fontos részein gyengébb lesz az árnyalás minősége, de ez alig észrevehető, viszont így stabilabban fut a játék, magasabb lesz a másodpercenkénti képkockaszám.

Természetesen javul a mesterséges intelligenciával kapcsolatos számítási teljesítmény, egy vadonatúj NPU-t kapott a lapka. Kamerák tekintetében támogatottak az akár 200 MP-es szenzorok is, illetve a 8K videófelvétel. Ha pedig a kijelzőket nézzük, az Exynos 2200 elboldogul a 4K panelekkel 120 Hz-es képfrissítés mellett, illetve QHD+ felbontásnál támogatott a 144 Hz-es frekvencia is.

A Samsung szerint már zajlik az Exynos 2200 tömeggyártása. Minden bizonnyal a Galaxy S22 mobilokban fogják először felhasználni az új csúcslapkát, ez kerülhet az európai modellekbe is többek között.

Forrás: Napidroid

Vissza a hírekhez