Mire számíthatunk az Apple-től 2022-ben? - iPhone 14, iMac Pro , Apple Watch 8 és még sok más

2022.01.18

Mire számíthatunk az Apple-től 2022-ben? - iPhone 14, iMac Pro , Apple Watch 8 és még sok más

Rengeteg újdonság érkezik majd.

Az Apple számos termékkategóriában képviselteti magát, a telefonoktól kezdve, a tableteken és okosórákon át egészen a számítógépekig. Ezek az eszközök mind frissülnek majd a 2022-es év során, illetve az is lehetséges, hogy egy új kategóriát is láthatunk majd bemutatkozni, névlegesen a cég AR/VR headset-jét.

Ezen kívül láthatjuk majd az első notch nélküli iPhone-t, egy nagyobb iMac-et mini-LED kijelzővel és az Apple saját gyártású chipjével, egy teljesen újragondolt MacBook Air-t, illetve Apple Watch-ot és iPad-eket is. Ne felejtsétek el, hogy ez egy két részes cikksorozat első fele, amiben az iPhone 14-ről, Apple Watch Series 8-ról, AirPods Pro-ról, MacBook Air-ről, és az iMac Pro-ról beszélünk majd. A második cikket ezen a linken keresztül tudjátok majd elérni, ahol az Apple AR/VR-ról, iPhone SE-ről, Mac mini-ről, Mac Pro-ról, iPad Pro-ról és pár Apple monitorról kerül majd említés.

 

iPhone 14

Amennyiben a híresztelések igazak, úgy idén 2022-ben láthatjuk majd az első, teljes kijelzős iPhone-t, notch nélkül. Információink szerint csak a két komolyabb mobil, az iPhone 14 Pro és iPhone 14 Pro Max kapják majd csak meg a hole-punch kivágást, ami felválthatja a korábbi belógó szigetet. Így a kamera szenzort egy kis kivágásban helyezik majd el, a Face ID komponensek pedig a kijelző alá kerülnek majd. Újabb híresztelések alapján azonban nem tud majd minden Face ID szenzor bekerülni a megjelenítő alá, így lehet hogy egy kör alakú kivágás helyett egy hosszúkásabb pirula alakú megoldás lesz majd a végső dizájn, azonban a kettő egymástól független kivágás sem elképzelhetetlen.

 

Korábban is említettük már, hogy ismételten négy iPhone érkezik majd, azonban a felhozatal megváltozik kicsit, ugyanis a „mini” iPhone mint olyan, a 14-es szériával megszűnik létezni, így nem lesz több kompakt 5,4 colos iPhone az Apple csúcskategóriás kínálatában.

Ehelyett kapunk majd egy 6,1 colos iPhone 14-et, egy 6,1 colos iPhone 14 Pro-t, egy 6,7 colos iPhone 14 „Max”-ot, és egy 6,7 colos iPhone 14 Pro Max-ot, így a „mini”-t, egy „Max” modell váltja majd a sorban. Emellett érdemes hozzátenni még azt is, hogy 2022-ben talán mind a négy modell megkaphatja majd a 120Hz-es „ProMotion” kijelzőt, amit tavaly az iPhone 13 Pro készülékeknél láthattunk.

Dizájn téren is érkezik majd egy kis csavar, ugyanis itt az Apple akár titániumot is használhat a Pro modellekhez, illetve egy vastagabb házra is számíthatunk, aminek hála nem fog majd kiállni a hátsó kamerasziget a telefon síkjából, ugyanis így már a hátlap üveggel egy síkban lesz mind a három lencse, a LiDAR és a vaku is.

 

Ha már kamerák, idén történhet meg az első megapixel ugrás sok év után, akár 48MP-re is, a jelenlegi 12MP-ről. Emellett javulhat az ultraszéles látószögű modulunk is, valamint kaphatunk egy periszkóp lencsét, ami lehetővé teszi majd a komolyabb optikai zoom lehetőségét is, ez azonban lehet, hogy csak 2023-ban érkezik majd.

Az iPhone 14 az Apple legfrissebb A16-os chipjét használja majd, ezek az A szériás chipek pedig évről-évre erősebbek és energiatakarékosabbak is. Emellett új X65-ös 5G lapka is érkezik majd a Qualcomm-tól, ami gyorsabb internetsebességet tesz lehetővé, illetve egy műhold-alapú vészhelyzeti funkciót is elhozhat majd. Így a felhasználók szöveges üzenetet küldhetnek majd abban az esetben, ha bajban lennének, viszont a területen nem lenne térerő. Szintén csak internettel kapcsolatos fejlesztés lehet a WiFi 6E csatlakozási lehetőség, ami a VR/AR headset miatt is jól jöhet majd.

 

Apple Watch Series 8

Sajnos 2021-ben nem kaptunk semmilyen új egészségfigyelő funkciót az Apple Watch Series 7-el, ez a 8-as generációval viszont megváltozhat. Az Apple több új megoldáson is dolgozik, többek között vércukorszint, vérnyomás és hőmérséklet mérésen is, valamint alvási apnoé felismerésén is.

Az még egyelőre nem tisztázott, hogy ezek közül melyik érkezhet majd a 8-as szériával, az azonban borítékolható, hogy az egyiket valószínűleg viszont látjuk majd legalább. Ezek közül a hőmérséklet mérés tűnik a legvalószínűbbnek, amit több élethelyzetben is remekül lehet majd használni. A vérnyomás mérés, illetve vércukorszint monitorozás már sokkal komolyabb funkciók, amik minden bizonnyal több időt igényelnek, és várnunk kell majd velük a 9-es vagy 10-es szériáig.

 

Autóbaleset észlelés is érkezhet majd az órába, bár ez inkább egy szoftveres frissítés lesz, ami már meglévő hardverre építkezik majd. Ez hasonló lehet a már jelenleg is elérhető elesés figyeléshez, a balesetnél pedig az óra szintén csak a gyorsulásmérőit és egyéb szenzorjait használná az eset felismerésére, és automatikusan hívná az illetékes szerveket.

További híresztelések szerint, legalább egy Apple Watch Series 8 kaphat majd „rugged”, vagyis strapabíró minősítést, mint külön modell, ami kifejezetten túrázók, atléták és egyéb olyan személyeknek kínálna remek megoldást, akik extrém körülmények között használják az órájukat. Ennek érdekében az Apple Watch egy erősebb házat és kijelzőt kaphat majd.

 

A sztenderd Apple Watch 8 dizájnjáról egyelőre nem tudunk semmit, vagy az is lehet, hogy mindent. John Prosser ugyanis még a 2021-es Apple Watch Series 7-re ígért egy nagyobb váltást a megjelenésben, ami így már passzolt volna az iPad és iPhone szögletesebb dizájnjához. Ez azonban, mint már tudjuk elmaradt, helyette pedig éppen egy lekerekítettebb és kicsivel nagyobb kijelzőt kaptunk.

 

Ezek figyelembevételével két opció áll előttünk: A – a tavalyi dizájnfrissítés miatt a cég idén inkább a belső tartalomra fókuszál majd, B – a renderek, amiket Prossertől láthattunk igazából az Apple Watch Series 8-at mutatták, így az éppen így fog majd kinézni.

A Series 8-on kívül azonban megjelenhet a második generációs Apple Watch SE is, amiről egyelőre még nem tudunk semmit, csupán annyit, hogy az elődjéhez mérten ő is egy barátságosabb árcédulával érkezik majd.

 

AirPods Pro

Az Apple második generációs vezeték nélküli Pro fülhallgatója minden bizonnyal 2022-ben mutatkozik majd be, illetve egy komolyabb dizájn váltáson is átesik majd. A pletykák szerint az AirPods Pro 2 elhagyja majd a szárakat, és egy sokkal lekerekítettebb kialakítást kap majd, hasonlót mint a Google Pixel Buds, vagy a Samsung Galaxy Buds.

 

Az új forma ugyan várható, de egyelőre még nem biztos, hogy az Apple-nek sikerül-e majd belepaszíroznia az eddigi hardvereket és akkumulátort egy kisebb házba. A fülhallgató elődje minden funkciójával rendelkezik majd, illetve kaphat pár új fitnesz és sport fókuszú frissítést. Megjelenést illetően sajnos nem tudunk konkrétabb dátummal szolgálni, hozzávetőlegesen azonban az év harmadik negyedében várhatjuk majd a kis kütyüt.

 

MacBook Air

Idén a MacBook Air is teljes dizájnfrissítést kap, a legnagyobbat, amit 2010 óta láthattunk. Az Apple eldobja az eddig használt ékalakot, az új gép pedig nagyban fog hasonlítani az új MacBook Pro-kra. Az almás cég vékonyabbra és könnyebre szeretné megalkotni az új MacBook modellt, ami a 24 colos iMac-ből is kölcsön vesz majd pár dizájn jegyet. A káváink és a billentyűzet is fehér lehet, míg a ház a szivárvány minden színében pompázik majd, ahogyan az új iMac is.

 

Kijelző téren nem kapunk majd ProMotion-t, ahogyan a Pro modelleknél, de ez persze érthető, azonban a panel maga mini-LED lehet, illetve a jellegzetes notch sem kizárt, bár ezt még csak egy forrásból hallhattuk eddig. Emellett teljes méretű funkcióbillentyűket is kaphatunk majd, valamint 1080p-s webkamerát.

Portok terén visszafogott marad az Air széria, ugyanis USB-C/Thunderbolt portokon kívül nem igazán lesz rajta más, esetleg csak MagSafe, de SD kártya olvasóra és HDMI portra ne is számítsunk, ugyanis az marad a MacBook Pro széria kiváltsága.

Az erővel sem lesz probléma, ugyanis az új generációs Apple lapka felváltja  majd a sztenderd M1-et, minden bizonnyal M2 néven. Ez ugyan nem lesz olyan erős mint az M1 Pro, vagy az M1 Max, ami a MacBook Pro modellekbe került, a korábbi M1-nél azonban jóval fürgébbnek ígérkezik. Ez a lapka 8 CPU maggal érkezik majd, továbbfejlesztett grafikus teljesítménnyel, 9 vagy 10 GPU maggal, a korábbi 7 vagy 8 helyett az M1-es MacBook Air után.

Megjelenés tekintetében nem tudunk még konkrét dátumot, a tömeggyártás azonban már a második negyedév végén megkezdődhet, amivel számolva akár már augusztus vagy szeptember magasságában is debütálhat a laptop.

 

iMac „Pro”

Az Apple még 2021-ben mutatta be a 24 colos iMac-et, azonban a 27 colos változat frissítése még nem történt meg. A kisebb modell 21-ről 24 colra nőtt, azonban a nagyobb verzió esetében ilyenről nem lesz szó sajnos. A gép mini-LED kijelzőt használ majd vékony fekete kávákkal, így megjelenésre hasonló készülékre számíthatunk, mint a Pro Display XDR esetében.

 

A mini-LED kijelző támogatja majd a 120Hz-es ProMotion-t is, illetve az Apple már a Face ID-t is tesztelte az asztali gépei esetében, mérget azonban még ne vegyünk rá, hogy ez a 27 colos iMac-be is bekerül majd. Portok terén hasonló felhozatalra számíthatunk, mint a MacBook Pro esetében, ami a M1 Pro és M1 Max lapkákra is igaz lehet.

Az M1 Pro-nak 16 grafikus magja van, míg az M1 Max ennek a dupláját, akár 32 magot is használhat, ami alkalmas lehet az iMac számára is. A megkülönböztethetőség érdekében, ez a gép akár „iMac Pro” néven is érkezhet, nehogy véletlenük összekeverjük a kisebb 24 colos iMac—kel. Ami a megjelenést illeti, az iMac Pro 2022 tavaszán is bemutatkozhat, akár a márciusi eseményen.

 

Ezek lettek volna a mi jóslataink 2022-re, az Apple termékfelhozatalát illetően. Ne felejtsétek el, hogy ez egy két részes cikksorozat első fele, amiben az iPhone 14-ről, Apple Watch Series 8-ról, AirPods Pro-ról, MacBook Air-ről, és az iMac Pro-ról beszéltünk majd. A második cikket ezen a linken keresztül tudjátok majd elérni, ahol az Apple AR/VR-ról, iPhone SE-ről, Mac mini-ről, Mac Pro-ról, iPad Pro-ról és pár Apple monitorról kerül majd említés.

Forrás: Hasznaltalma

Vissza a hírekhez

Vissza