A töltés nem éppen az Apple erőssége

2022.05.09

A töltés nem éppen az Apple erőssége

Az amerikai gyártónak ideje lenne átgondolni a töltési megoldásokkal kapcsolatos stratégiáját.

Az Apple okostelefonjai mind a mai napig a jó öreg és nem túl gyors adatátvitelre képes Lightning csatlakozón keresztül tölthetők. Az amerikai vállalat iPadjei közül a legtöbb USB-C csatlakozó aljzattal rendelkezik, de a normál iPad még mindig Lightning porttal van felvértezve. Az AirPods fülhallgatók szintén Lightning kábel segítségével tölthetők, de a Beats fejhallgatók USB-C aljzaton veszik fel a működésükhöz szükséges áramot, az Apple Watchok pedig egyedi saját töltővel táplálhatók.

Kicsit mintha nagy lenne a fejetlenség töltés fronton, és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy például az almás logós okostelefonok töltési sebessége még 2022-ben is kritikán alulian alacsony. Alapáron ugyebár semmilyen töltőfej nem jár ezen készülékek mellé, és egy normál 20 W-os töltővel közel 2 óra egy teljes töltés. Próbálkozhatunk 65 W-os töltőfejjel, de erről is csak kb. 27 W-ot képes felvenni a telefon, amivel 1 óra 45 perc magasságára szelidül a töltési időt. MagSafe töltővel pedig 2 óra 20 perc egy ilyen komplett töltési procedúra. 

Ezzel szemben az androidos ellentáborban adott esetben már akár a középkategóriás termékek mellé is alapáron járnak a 45-120 W-os töltők, melyek révén ideális esetben 15-30 perc alatt letudható egy teljes töltés. Ráadásul úgy, hogy egyes gyártók TÜV minősítéssel és 500-800 ciklusos töltési garanciával árulják portékájukat, és az 50 W feletti vezeték nélküli töltés sem számít ritkaságnak. 

A droidos telefonok közül egyre több támogatja a Reverse Wireless Charging funkciót, melynek lényege, hogy a hátára fordított készülék vezeték nélküli módon képes tölteni egy ráhelyezett okosórát vagy például wireless headsetet. Apple fronton ez egyelőre még csak álom, és nagyon úgy néz ki, hogy az idén érkező új almás mobilok, az iPhone 14 termékcsalád tagjai sem kapnak majd Reverse Wireless Charging támogatást. 

Nem tudni, hogy töltés fronton pontosan milyen tervekkel rendelkezik az Apple, mindenesetre az amerikai vállalat lépéskényszerbe kerülhet amiatt az Európai Uniós határozat miatt, mely szabányosított csatlakozó aljzatos, USB-C-s termékek gyártására, forgalmazására kötelezi a gyártókat 2023-tól kezdődően. Ennek jegyében az iPhone 15-ről végre száműzésre kerülhet a Lightning, melynek helyét az USB-C veheti át, de erre sem vehetünk mérget.

Elképzelhető ugyanis, hogy az iPhone 15 lesz az Apple első csatlakozómentes, csak és kizárólag vezeték nélküli módon tölthető készüléke, melyből adott esetben ráadásul a SIM-tálca is hiányozhat. Abban pedig egyelőre csak bízni tudunk, hogy a töltési teljesítményt minél előbb legalább 50 W magasságába növeli az Apple, illetve, hogy idővel a Reverse Wireless Charging témát is sikerül majd kipipálnia. 

Forrás: Hasznaltalma

Vissza a hírekhez

Vissza